Kolo.News.Ukraine.Region

У Кропивницькому вшанували пам’ять жертв Голокосту

У Кропивницькому вшанували пам’ять жертв Голокосту
У Кропивницькому вшанували пам’ять жертв Голокосту Новини України 29 вер 2023 в 16:00

Сьогодні, 29 вересня, у Кропивницькому з нагоди роковин трагедії Бабиного Яру біля знака «Жертвам Голокосту» на території Великої хоральної синагоги відбулося покладання квітів і камінців, які символізують пам’ять про загиблих. Про це розповіли в міській раді Кропивницького.

На пам’ятному місці зібралися представники органів місцевого самоврядування, громадські активісти та небайдужі містяни. До вшанування жертв нацизму долучився секретар Кропивницької міської ради Олег Колюка.

«Сьогодні ми згадуємо жертв Голокосту. Незважаючи на страшні події тих років, звірства нацистів, євреї змогли зберегти свої традиції і зв’язок з предками. Нині Україна протистоїть такому ж безжальному й жорстокому ворогу. Ми обов’язково всі разом переможемо і виженемо рашистську нечисть, відбудуємо нашу країну», -  звернувся з промовою до учасників зібрання рабин Іудейської релігійної громади Дан Закута.

Довідково:

Київське урочище Бабин Яр — місце пам'яті різних народів, а також найвідоміший, проте не єдиний символ Голокосту в Україні.

29–30 вересня 1941 року нацисти вбили в Бабиному Яру майже 34 тисячі киян лише через те, що вони – євреї. Це було одним із найбільших масових вбивств цивільних, вчинене нацистами під час Другої світової війни.

Під час війни у Бабиному Яру вбивали та ховали не лише євреїв. Упродовж двох років німецької окупації тут розстрілювали і закопували цілі групи людей або окремих осіб, які також вважалися ворогами нацистів. Зокрема, за расовими та політичними мотивами нацисти вбивали також ромів, полонених, пацієнтів психіатричної лікарні, цивільних заручників, українських націоналістів і партизанів, в’язнів Сирецького концтабору. Починаючи з серпня 1943 року, заковані у кайдани в’язні Сирецького табору викопували та спалювали тіла розстріляних у Бабиному Яру. 

Читайте також: На третьому Саміті перших леді та джентльменів укладено 25 меморандумів про медичне партнерство

 

Загальну кількість жертв оцінюють приблизно у 100 тисяч людей, переважна більшість з яких були євреями.

0 Коментарів

Коментарі не знайдені

Додати коментар