Kolo.News.Ukraine.Region

Волонтери у Полтаві організували цех по виготовленню окопних свічок

Волонтери у Полтаві організували цех по виготовленню окопних свічок
ТОП ТемаВибір редакції
Волонтери у Полтаві організували цех по виготовленню окопних свічок Регіони у війні 28 вер 2023 в 15:32

Під час повномасштабної війни багатьом людям довелося перекваліфікуватися або ж опанувати нові навички та вміння. Все це лише заради однієї спільної мети – перемоги.

Полтавські журналісти не стали винятком і крім своєї професійної діяльності почали займатися волонтерством, зокрема організували невеличку спільноту, яка займається виготовленням окопних свічок для захисників, що перебувають на передовій.

Для їх виготовлення потрібні бляшані банки з-під згущеного молока чи, наприклад, кукурудзи та консерви, гофрований картон, віск та парафін. Така свічка, яка по суті виготовляється з вторсировини, є гарним джерелом світла і тепла. За їх допомогою можна навіть готувати їжу чи кип’ятити воду.

Полтавська журналістка і медійниця Світлана Бондарева з однодумцями розпочала виготовлення таких окопних свічечок. Першим, кому їх відправила, став її рідний брат Денис. На жаль, воїн загинув у травні в Запорізькій області.

Тяжка втрата рідної людини стала поштовхом працювати ще більше, щоб захистити інших і допомогти нашим воїнам протистояти окупанту ще ефективніше.

Спершу робили свічки вдома, пізніше перейшли на нову локацію – біля Свято-Успенського собору. Тут працювали до початку холодів. Тому була потреба знайти місце, де волонтери зможуть працювати цілий рік, незалежно від погодних умов.

Дівчата взяли на себе комунікаційні моменти, робили репортажі про свою діяльність, запрошували колег з інших видань, розміщали пости по збору матеріалів.

Завдяки інформаційні підтримці в ЗМІ про волонтерський підрозділ почали дізнаватись більше і вони почали розширюватися.

Місцеві приватні підприємці запропонували їм місце для постійної роботи. З матеріалами для роботи також допомагають небайдужі українці не лише, які проживають в Україні, а й далеко за її межами.

Так, харків’янка Вікторія, яка змушена була покинути рідне місто, зібрала і відправила зі Львову близько 200 кілограм парафінових та воскових свічок.

А у квітні волонтери отримали близько 11 тонн парафінових свічок для виготовлення окопних.

Такий подарунок зробили ТОВ «Вигідна покупка», яку більшість знає як мережу магазинів «Аврора». Ця організація неодноразово долучалася до різноманітних волонтерських ініціатив. І цього разу, саме у вигляді парафіну.

Свічок було настільки багато, а розвантажити їх мали досить швидко, тому знову за допомогою сили соцмереж і ЗМІ знайшли небайдужих людей, які допомогли фізично. Відгукнулося дуже багато людей. Це, в першу чергу, друзі і рідні свічкарів, знайомі, волонтери «Полтавського батальйону небайдужих», полісмени та навіть спортсмени-чемпіони! До розвантаження долучилася команда спортсменів з вільної боротьби на чолі з тренером.

– Ми отримали звичайні парафінові свічки, потім ми їх переплавимо і виготовимо з них окопні свічки для наших воїнів. В останній раз, коли потрібно були виготовити дуже швидко і дуже багато – це було, коли наш 116-ий батальйон ТрО передислокували під Соледар. Матеріал ми отримуємо, щоб бути готовими завжди, адже війна не скінчилася і ми будемо робити про запас, будемо ділитися з іншими свічкарями. Але всі мріємо про перемогу і що це більше нашим воїнам не знадобиться, – розповіла волонтерка.

За словами Світлани, багато полтавців долучаються до допомоги у виготовленні окопних свічок: збирають банки, парафін чи віск.

– В нас є близько десяти пунктів, де для нас роблять заготовки, а ми вже їх у майстерні заливаємо. Це дуже економить і час, і людські ресурси. Ми неодноразово проводили майстер-класи по виготовленню окопних свічок, а ці люди вирішили робити їх вдома. Загалом у Полтаві багато тих, хто цим займається.

Волонтерка і журналістка Марина Левчук додає, що саме медійність і постійна інформація в ЗМІ та соцмережах допомагає оперативно збирати матеріали, обмінюватися досвідом чи шукати необхідне обладнання:

      Ми намагаємося постійно звітувати про нашу роботу, щоб ті, хто нам допомагає, бачили результат. Також нам дуже приємно, коли отримуємо фідбек від військових, і це важливо не для подяки, а для удосконалення роботи, адже військові нам розповідають, яка свічка краще горить, а від якої багато диму чи кіптяви. Про цей досвід ми розповідаємо в репортажах і таким чином ділимся реальним досвідом з іншими волонтерами. Також, після того, як про окопні свічки почали розповідати журналісти, багато хто почав робити заготовки вдома і передавати нам, а ми вже заливаємо парафіном і відправляємо разом з іншою допомогою на фронт.

Попереду осінь і з приходом холодів потреба у окопних свічках зростає дуже швидко. Кожен може зробити посильний вклад в цей процес: збирати пусті жерстяні банки та парафін і віск, підійдуть навіть недопалки з декоративних свічок. Навіть невелика свічка передана волонтерам – це велике тепло для наших захисників.

0 Коментарів

Коментарі не знайдені

Додати коментар