Kolo.News.Ukraine.Region

Консультації юристів та психологів: у Кропивницькому відкрили Центр допомоги врятованим

У Кропивницькому відкрили Центр допомоги врятованим
У Кропивницькому відкрили Центр допомоги врятованим Новини України 16 трав 2023 в 11:52

У Кропивницькому відкрили Центр допомоги врятованим. В ньому можуть отримати безкоштовно та анонімно допомогу люди, які виїхали з зони бойових дій та жителі області.

Координатор центру Олександр Кришко розповів Суспільному, що жінкам, чоловікам і дітям надаватимуть юридичну, психологічну та соціальну допомогу.

Цей Центр допомоги врятованим працює у тестовому режимі з 1 квітня цього року. Залежно від ситуації, одночасно у ньому можуть обслуговувати від 5 до 7 людей. Психологи центру працюватимуть з дорослими та дітьми.

"Найбільше люди потребують гуманітарної та матеріальної допомоги. Тут ми дивимось чим можемо допомогти, на які державні, комунальні заклади чи інші організації перенаправити людину. Адже матеріальну допомогу ми не надаємо", - говорить Олександр Кришко.

За півтора місяця звернулись пів сотні людей за психологічною допомогою. Запити були щодо втрати роботи, пов'язані з насильством домашнім та сексуальним, побутові питання й ті, які пов’язані з повномасштабним російським вторгненням. Наприклад, мова йде про тих переселенців, які пережили окупацію, проходили фільтраційні табори, під час виїзду з окупаційних територій втрачали своїх рідних.

"Базову психологічну допомогу може отримати тут кожен, але довгострокове психологічне супроводження, психологічну підтримку можуть отримати ті люди, які пережили сексуальне насильство. Для кожного клієнта передбачене індивідуальне консультування", – розповів регіональний координатор Фонду ООН у галузі народонаселення Костянтин Бойчук.

За юридичною допомогою звернулись 23 людини. Питання людей стосувалися отримання статусу внутрішньо переміщених осіб, відновлення втрачених документів, встановлення факту смерті на тимчасово окупованих територіях, порядку прийняття спадщини.

Це одинадцятий такий Центр в Україні. У Кропивницькому центр відкрили, бо Кіровоградщина прихистила багато переселенців. Нині їх в регіоні 85 тисяч.

Фінансувати центр будуть за гроші Фонду ООН у галузі народонаселення допоки в цьому буде потреба.

Працюватиме центр з понеділка по п’ятницю з 8:00 ранку до 17:15. Адреса: Прозорий офіс на вулиці Архітектора Паученка, 41/26. Під час відкриття відвідувачів у центрі не було.

0 Коментарів

Коментарі не знайдені

Додати коментар