Kolo.News.Ukraine.Region

Пізно зробили розтин: у Черкасах винесли вирок лікарці, через яку померло немовля

Пізно зробили розтин: у Черкасах винесли вирок лікарці, через яку померло немовля
Пізно зробили розтин: у Черкасах винесли вирок лікарці, через яку померло немовля Новини України 25 серп 2023 в 11:57

За публічного обвинувачення прокурорів Черкаської окружної прокуратури засуджено акушера-гінеколога, з вини якої померло немовля.

Прокурор у суді довів, що внаслідок недбалого ставлення до своїх професійних обов’язків лікарка не належним чином надала медичну допомогу вагітній жінці, що призвело до смерті дитини.

Випадок стався наприкінці липня 2019 році у лікарні села Червона Слобода, віомо з реєстру судових рішень.

Породілля чекала на двійню. Перша дитина народилася без проблем. Під час народження другого плоду почалася асфіксія. Підсудну, яка працювала акушером-гінекологом, звинувачують у невчасному проведенні кесаревого розтину, що нібито могло врятувати життя немовляти.

"Виникли ускладнення у вигляді випадіння петлі (петель) пуповини, що супроводжувалася передлежанням пуповини при цілому плідному міхуру. Підсудна внаслідок недбалого ставлення до своїх професійних обов`язків невірно надала медичну допомогу, не проводила електронний фетальний моніторинг стану плодів із записом на плівку, після виникнення показників до операції кесаревого розтину, провела її із запізненням, з недотриманням п`ятнадцятихвилинного максимального інтервалу. Операція проведена через 22 хвилини після проколу навколоплідного міхура та випадіння петель пуповини другого плоду", - йдеться в тексті обвинувачення.

Лікарка свою провину визнала частково та запевнила, що діяла в межах протоколів.

"На жаль, сталася прикрість і вона по задній стінці відчула пальцями пульсуючі петлі пуповини. Про це сказала на весь зал. Пульсуюча пуповина - це петля, вона висить на рівні 2-3 сантиметри, можливо, менше, це тільки пальцем відчувається. Це повністю є асфіксія плоду. Зазвичай асфіксія призводить до загибелі. Від моменту постановлення діагнозу пройшло 14 хвилин, вилучення відбулося дуже швидко, до 3-х хвилин. Кесарів розтин був проведений без особливостей. Дитина була передана лікарю неонатологу для подальшого лікування. Рішення щодо кесаревого розтину вона сама не має права приймати", - пояснювала на засіданні підсудна лікарка.

Після розтину, дитину вдалося реанімувати. Її доправили в Черкаську дитячу обласну лікарню. За 40 днів немовля померло від отриманих під час народження ускладнень.

На судових дебатах обвинувачена просила, аби її виправдали.

Черкаський районний суд визнав медика винною у неналежному виконанні професійних обов'язків та призначив їй покарання у вигляді 3 років позбавлення волі із забороною займатися лікарською діяльністю на такий же термін. Водночас основне покарання їй замінили на 2 роки іспитового терміну.

Також із комунального некомерційного підприємства «Черкаська центральна районна лікарня» Червонослобідської сільської ради стягнуть 250 тисяч гривень за завдану моральну шкоду.

0 Коментарів

Коментарі не знайдені

Додати коментар