Kolo.News.Ukraine.Region

Друге судно вийшло з України Чорним морем й досягло територіальних вод Румунії

Друге судно вийшло з України Чорним морем й досягло територіальних вод Румунії
Важливо
Друге судно вийшло з України Чорним морем й досягло територіальних вод Румунії Новини України 27 серп 2023 в 20:19

26 серпня попри погрози з боку РФ, вже друге з заблокованих через війну суден вийшло з Одеського порту та пройшло тимчасовим коридором до Румунії. 

Про це повідомив президент Володимир Зеленський у Twitter.

"Друге судно досягло Румунських територіальних вод після успішного проходження через наш тимчасовий Чорноморський коридор", – написав Зеленський.

За його словами, це судно було заблоковане з 20 лютого 2022 року, завантажене сталлю для споживачів в Африці.

"Ми захищаємо свободу судноплавства реальними справами, а світ виграє від стабільності. Дякую всім, хто зробив це можливим: нашим портовикам, нашим воїнам і всім, хто захищає свободу", – заявив президент.

Своєю чергою, керівник проєкту “Інституту Чорноморських Стратегічних досліджень” Андрій Клименко зазначив, що судно скористалося гуманітарним навігаційним коридором і, вийшовши з порту Одеса, та вже дісталося територіального моря Румунії.

Встановлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридор першочергово використовується для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення РФ. Україна запропонувала цей маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації (IMO).

Рада ІМО визнає міжнародне право України на вільне торговельне судноплавство і закликає Росію припинити будь-які погрози та дотримуватися міжнародних конвенцій.

Першим цей шлях пройшов контейнеровоз JOSEPH SCHULTE 16 серпня.

23 серпня страхові компанії повідомили фрахтувальникам суден, які працюють у чорноморських портах Росії, про підвищення додаткових платежів, відомих як премії за ризик роботи в умовах війни.

28 липня африканські лідери закликали президента Росії Володимира Путіна, щоб він здійснив мирний план щодо припинення війни в Україні та відновив угоду щодо експорту українського зерна.

0 Коментарів

Коментарі не знайдені

Додати коментар