Kolo.News.Ukraine.Region

Екологічна катастрофа та тисячі людей на евакуацію: що відомо про підрив Каховської ГЕС росіянами

Екологічна катастрофа та тисячі людей на евакуацію: що відомо про підрив Каховської ГЕС росіянами
ТОП ТемаВажливо
Екологічна катастрофа та тисячі людей на евакуацію: що відомо про підрив Каховської ГЕС росіянами Новини України 06 черв 2023 в 14:01

Вночі, о 02:50 6 червня російські війська зсередини підірвали конструкції Каховської ГЕС в Херсонській області. Внаслідок цього близько 80 населеним пунктам, у тому числі Херсону, загрожує підтоплення. Влада та волонтери почали евакуацію населення із небезпечних зон.

Зранку про знищення Каховської ГЕС повідомили в оперативному командуванні "Південь". Згодом в Укргідроенерго уточнили, що зсередини була підірвана машинна і станція відновленню не підлягає.

Представники української влади та військові вважають, що всю цю шкоду росіяни спричинили аби затримати контрнаступ України. Водночас президент Володимир Зеленський запевнив, що це не вплине на дії українських Сил оборони.

Загалом у зоні підтоплення перебувають близько 80 населених пунктів. На правобережжі затоплення загрожує 10 селам, та частині Херсона, а саме району Корабел. Проте значною мірою, підтопленою буде лівобережна частина Дніпра, адже там — нижчий берег.

Держприкордонслужба поширила відеозапис, який свідчить про те, що майже вся ГЕС перебуває під водою.

У різних населених пунктах на окупованій території лівобережжя Херсонщини поступово починає прибувати вода через підрив греблі на Каховській ГЕС. Про це повідомляють місцеві мешканці. У місцевих групах Нової Каховки люди повідомляють, що вода поступово прибуває в різні райони міста. Поки що найбільше страждають будинки, розташовані на першій лінії берега Дніпра, зокрема Дніпровський проспект, Робоче поселення. Частково в Новій Каховці обмежений звʼязок. Проблеми зі звʼязком є також у Голій Пристані, Кринках, Старій Збурʼївці.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що загалом підтоплення загрожує орієнтовно 80 населеним пунктам регіону.

"Займаємося евакуацією жителів районів підтоплення. Наразі проводяться евакуаційні заходи з мікрорайону Острів у Херсоні. Сформовані евакуаційні потяги до Миколаєва. Оцінюємо наслідки для довкілля та загрозу для Запорізької атомної електростанції. Через відсутність доступу до неї така оцінка ускладнена", — повідомив він.

Прем’єр назвав знищення Каховської ГЕС терористичним актом з боку Росії, яка несе за це повну відповідальність.

"Руйнування ГЕС загрожує екологічною катастрофою для півдня нашої держави. Світ має відреагувати. Негайно. Але не просто словами, а діями. Росія має негайно забратися із ЗАЕС, аби уникнути подальшої катастрофи", — підкреслив Шмигаль.

За його словами, уряд на терміновомц засіданні сформував чотири головні завдання: організувати евакуацію та розміщення людей на безпечних територіях; не допустити розвитку найгіршого сценарію на ЗАЕС; забезпечити населення питною водою; оцінити екологічні наслідки.

Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін заявив, що у критичній зоні затоплення на правобережжі Херсонщини перебувають близько 16 тисяч людей.

"Нині організовано евакуацію мешканців даних населених пунктів автобусами до Херсона, далі до Миколаєва і звідти до Хмельницького, Одеси, Кропивницького, Києва та інших", — зазначив він.

У Міністерстві внутрішніх справ повідомили, що евакуюють мешканців правобережної Херсонщини.

"Працюємо. Допомагаємо громадянам на звільненій правобережній частині Херсонщини. Переживаємо за наших людей, які залишилися на тимчасово окупованій лівобережній частині регіону, бо для російських терористів життя не має жодної цінності", – прокоментував ситуацію міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

У МВС додали, що вода продовжує прибувати та розмиває деякі дороги, що унеможливлює проїзд до окремих населених пунктів. Через це евакуаційні групи шукають інші шляхи. Також у міністерстві повідомили, що Росія веде обстріл Херсона, де відбувається евакуація.

"Двоє херсонських поліцейських отримали осколкові поранення під час здійснення евакуаційних заходів у місті. Оголошена евакуація, людей вивозять. А росіяни накривають артилерією", — розповіли в МВС.

Станом на 11 ранку з Херсонщини евакуювали 885 людей.

Президент України повідомив, що доручив провести евакуацію мешканців районів, що перебувають в зоні ризику. За його словами, на засіданні РНБО також погоджений комплекс міжнародних і безпекових заходів, щоб притягти Росію до відповідальності за цей теракт.

Підрив окупантами греблі Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для Запорізької атомної електростанції, проте поки що ситуація лишається контрольованою, повідомляє ДП НАЕК "Енергоатом України".

Енергетики пояснили, що вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС.

"Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений: станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатньо для потреб станції. На даний час ситуація на ЗАЕС під контролем, український персонал моніторить усі показники", — зазначається в дописі.

В разі зміни ситуації Енергоатом пообіцяв оперативно повідомити про стан справ.

Згодом президент Енергоатому в етері телемарафону Петро Котін повідомив, що можливість зниження рівня води в Каховському водосховищі була передбачена під час будівництва ЗАЕС. За його словами, ситуація наразі утримується в межах "проєктної".

"Ми не оцінюємо цю ситуацію як критичну, оскільки станція має власний ставок-охолоджувач, що відокремлений від Каховського водосховища", — сказав Котін.

Міжнародне агентство з ядерної енергії відстежує ситуацію довкола підриву греблі Каховської ГЕС. За наявними даними, безпосередня небезпека для Запорізької АЕС наразі відсутня.

"МАГАТЕ відомо про повідомлення про пошкодження Каховської греблі в Україні; Експерти МАГАТЕ на Запорізькій АЕС уважно стежать за ситуацією; на станції немає безпосереднього ризику для ядерної безпеки", — йдеться у повідомленні.

Світові лідери засудили знищення Каховської ГЕС і назвали її черговим воєнним злочином Росії. Євросоюз та окремі країни пообіцяли допомогу Україні з харчами, генераторами та очищенням води.

0 Коментарів

Коментарі не знайдені

Додати коментар