Kolo.News.Ukraine.Region

Якщо росія гальмуватиме "зернову угоду" в Україні можуть зупинитися заводи

Якщо росія гальмуватиме "зернову угоду" в Україні можуть зупинитися заводи
Якщо росія гальмуватиме "зернову угоду" в Україні можуть зупинитися заводи Новини України 12 трав 2023 в 16:00

За словами генерального директора Української аграрної конфедерації, Павла Коваля, Росія може спричинити зупинку роботи заводів в Україні через гальмування "зернового коридору". Він наголошує, що росія намагається гальмувати рух суден, особливо тих, які перевозять дорожчі товари, наприклад, соняшникову олію. Якщо танкери з цією олією не будуть пропускатися через "коридор", то це може призвести до зупинки роботи двох-трьох заводів по переробці соняшника в Україні.

"Якщо в тебе завод стоїть в Южному, у порту прямо і в тебе, до прикладу, 100 тисяч тонн готової продукції, то росіяни розуміють: "а для чого туди пускати танкер під завантаження, хай він стоїть завантажений, вся тара зайнята, хай звільняє людей, хай падає ціна на олію, на соняшник в Україні", — сказав експерт.

Павло Коваль пояснює, що росіяни намагаються заповнити танкери товаром і не випускати їх, щоб викликати перерви в постачанні сировини на заводи. Це може спричинити зниження цін на вже вироблені товари і порушення контрактів з закупниками. Підприємці також платять штрафи за танкери, які затримуються або не можуть виїхати з "коридору", що призводить до додаткових втрат.

Зазначається, що кількість суден, які проходять через "коридор", значно зменшилася з січня росія обирає для перевірки судна, які не є пріоритетними для України, та витрачає на їх огляд більше часу, ніж потрібно. Це призводить до затримок у доставці сировини для підприємств.

"Росія бере список 90 суден у Босфорі і каже "ми будем перевіряти сьогодні оце й оце судно". А ці судна не стоять у черзі для нас, вони набагато пізніше підійшли й вони для нас не є критичними. От в чому зрив "коридору". Вони у такий спосіб намагаються ніби то формально працювати й оглядають корабель не півтори години, а шість, тобто весь день. От звідки в нас одне судно на добу", – зазначив Павло.

0 Коментарів

Коментарі не знайдені

Додати коментар