Kolo.News.Ukraine.Region

У Кривому Розі п’ять криворіжців отримали звання «Почесного громадянина міста», з них двоє посмертно

Фото - Суспільне Дніпро
Фото - Суспільне Дніпро Новини України 11 черв 2023 в 21:45

У Кривому Розі з нагоди 248-ї річниці міста, п’ять криворіжців отримали звання «Почесний громадянин міста Кривого Рогу». Таке рішення ухвалили депутати міської ради на травневому пленарному засіданні. На жаль двоє криворіжців отримали це звання посмертно. Про це повідомили в Криворізькій міській раді.

Звання «Почесний громадянин міста Кривого Рогу» присвоєне двом загиблим Героям криворіжцям: Дерусовій Інні Миколаївні та Оцерклевичу Віктору Ярославовичу.

Дерусова Інна Миколаївна народилася в Кривому Розі, закінчила Криворізьке медичне училище та Тернопільський національний педагогічний університет ім. В. Гнатюка. Працювала медичною сестрою у дитячому садку. З початком АТО Інна Дерусова прийшла до лав Збройних сил України, стала бойовим медиком. Сержант медичної служби Дерусова Інна Миколаївна успішно виконувала завдання командування й, коли почалася російська військова агресія брала участь у боях за українські міста. Прослужила в лавах Збройних сил України 7 років. Військові, яких рятувала Інна Дерусова, вважали її янголом-охоронцем та називали мамою. Вона встигла врятувати понад 10 військовослужбовців, ризикуючи власним життям. Загинула 26 лютого 2022 року від артилерійського обстрілу російськими військами в Сумській області, надаючи допомогу пораненим військовим. 13 травня 2022 року похована на Алеї Слави на Центральному кладовищі в місті Кривому Розі. Дерусова Інна Миколаївна стала першою жінкою, яка посмертно отримала звання Героя України. У жовтні 2022 року в місті Кривому Розі перейменовано вулицю Генерала Кузнєцова на честь Інни Дерусової.

Оцерклевич Віктор Ярославович народився в місті Болград Одеської області. Закінчив Криворізький національний університет та  Національну академію сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Віктор Ярославович брав участь в антитерористичній операції на сході України, захищаючи суверенітет і незалежність держави. Уклавши контракт про проходження військової служби в лавах Збройних сил України прагнув, щоб в Україні настав мир і спокій, а люди були захищені й будували щасливі плани на майбутнє. Під час російського вторгнення в Україну у 2022 році був капітаном, заступником командира механізованого батальйону. Віктора Оцерклевича поважали й любили його побратими, дослухалися до його думки. Він був щирим і справжнім, умів підтримати й підбадьорити в будь-яких надскладних ситуаціях, запевнити, що буде все добре. До нього завжди можна було прийти за порадою. Був досвідченим командиром -  не лише керував боями, а й сам брав у них активну участь. Відзначився як професійний військовий, талановитий керівник. Шостого квітня 2022 року під час виконання бойового завдання в Луганській області, захищаючи Батьківщину, виявивши стійкість і мужність, Віктор Оцерклевич загинув.  Посмертно Оцерклевичу Віктору Ярославовичу надали Звання «Герой України» з відзначенням ордена «Золота Зірка». У 2022 році в місті Кривому Розі вулицю Курчатова перейменовано на честь Віктора Оцерклевича.

Також почесними громадянами Кривого Рогу стали два воїни-захисники, які відзначені державними нагородами «Герой України» – це Грудзевич Олег Петрович і Старченко Сергій Олександрович.

Ще таке ж звання отримав відомий криворізький художник Рябоконь Микола Петрович.

0 Коментарів

Коментарі не знайдені

Додати коментар