Kolo.News.Ukraine.Region

У Вінниці ліквідували ботоферму, яка допомагала поширювати кремлівські наративи

У Вінниці ліквідували ботоферму, яка працювала на російські спецслужби
У Вінниці ліквідували ботоферму, яка працювала на російські спецслужби Новини України 12 черв 2023 в 12:17

Служба безпеки України ліквідувала у Вінниці ботоферму, яка щодня створювала до 500 фейкових акаунтів для поширення російських наративів. Про це повідомили в Службі безпеки України.

У результаті комплексних заходів вдалося затримати трьох організаторів ботоферми. Також знайшли спеціалізоване обладнання, яке дозволяло створювати до 500 анонімних акаунтів у соцмережах, у тому числі заборонених в Україні.

Готових ботів продавали або здавали в оренду російським SMM-агенціям, які працюють «під крилом» спецслужб російської федерації.

На «оренді» одного акаунту зловмисники щодоби заробляли до 20 грн. Гроші отримували як через власні криптогаманці, так і на банківські картки.

За матеріалами справи, російські клієнти ботоферми використовували фейкові акаунти для масового «розгону» прокремлівських наративів. Зокрема щодо ситуації на фронті та суспільно-політичної обстановки в Україні. Також інтернет-агітатори рф виправдовували збройну агресію проти України та закликали до підтримки рашистів, у тому числі на міжнародній арені. Для цього подавали інформаційні «вкиди» від імені «пересічних» громадян, які нібито проживають в Україні й на території ЄС.

Організаторами ботоферми виявилися троє жителів Вінниці. Обладнання вони встановили в орендованому гаражі.

Під час обшуків виявили та вилучили:

  • комп’ютерну техніку з доказами незаконної діяльності;
  • 3 тис. SIM-карт українських та європейських операторів мобільного зв’язку;
  • 13 SIM-шлюзів та інше обладнання і програмне забезпечення;
  • банківські картки, через які вони отримували гроші від клієнтів.

Усю вилучену техніку направили на експертизу. Наразі ділкам планують повідомити про підозру за ч. 5 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж) Кримінального кодексу України.

Чоловікам загрожує до 15 років позбавлення волі.

0 Коментарів

Коментарі не знайдені

Додати коментар