Kolo.News.Ukraine.Region

На Дніпропетровщині цьогоріч зафіксували 13 випадків сказу тварин: як запобігти поширенню хвороби

На Дніпропетровщині цьогоріч зафіксували 13 випадків сказу тварин: як запобігти поширенню хвороби
На Дніпропетровщині цьогоріч зафіксували 13 випадків сказу тварин: як запобігти поширенню хвороби Новини України 16 трав 2023 в 16:06

На Дніпропетровщині цьогоріч підтвердили 13 випадків сказу тварин. У разі укусу такою твариною людини, єдиний метод уникнути зараження – щеплення.

Вакцини в області достатньо, повідомили на сайті Дніпропетровської обласної військової адміністрації.

"В області останній випадок сказу серед людей був у 2017 році. Але щороку фіксуємо хворобу у безпритульних, домашніх і диких тварин. Цьогоріч підтвердили 13 інцидентів зараження у собак, котів, великої рогатої худоби", – зазначила завідувачка відділення Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб Галина Шамичкова.

Що робити у разі укусу інфікованою твариною Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через слину.

У разі укусу необхідно ретельно промити рану під струменем води, бажано з милом. Потім – обробити край 5% розчином йоду. Накласти стерильну пов’язку і терміново звернутися до сімейного лікаря або у травмпункт. Далі призначать курс профілактичних щеплень. Вчасна імунізація запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків.

Антирабічної вакцини в області достатньо, зазначила Галина Шамичкова.

Щоб уникнути масового поширення сказу, необхідно щороку вакцинувати своїх домашніх улюбленців. Та ретельно слідкувати за їхньою поведінкою.

Довідково:

Сказ – це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Характеризується розвитком запалення головного мозку зі швидким ураженням центральної нервової системи. У разі несвоєчасного проведення профілактичних щеплень та зволікання з наданням медичної та ветеринарної допомоги смерть людини та тварини неминуча. Джерелом та резервуаром збудника сказу є дикі та свійські хижі тварини. Хвороба передається при укусах скаженою твариною (90% випадків) або попаданні її слини на пошкоджену шкіру чи слизові оболонки (10% випадків). Інфіковану тварину вирізняє агресія, посилене слиновиділення, боязнь води, світла.

0 Коментарів

Коментарі не знайдені

Додати коментар