Kolo.News.Ukraine.Region

У Полтаві 3-тю поліклініку приєднують до 3-ї лікарні: люди зібралися на протест

У Полтаві 3-тю поліклініку приєднують до 3-ї лікарні: люди зібралися на протест
У Полтаві 3-тю поліклініку приєднують до 3-ї лікарні: люди зібралися на протест Новини України 01 лип 2023 в 19:50

30 червня біля третьої поліклініки Полтави зібралися працівники медзакладу та містяни. На протест люди вийшли, тому що поліклініку приєднають до третьої міської лікарні. Через це частину працівників скорочуватимуть.

Про це розповіла заступниця головного бухгалтера 3-ї поліклініки Антоніна Оніпко Суспільному.

"Я працюю в структурі бухгалтерії, бухгалтерія також іде під скорочення. Це головний бухгалтер, це заступник, це чотири чи п’ять бухгалтерів. Нам уже сказали, що нас не візьмуть. У кожного ж теж є сім’я, є діти, яких треба годувати", - каже заступниця головного бухгалтера 3-ї поліклініки Полтави Антоніна Оніпко.

Поліклініку приєднують до лікарні в межах створення спроможної мережі закладів охорони здоров’я, каже директор міського департаменту охорони здоров’я Сергій Котов. Це означає, що медзаклади поділять на загальні, кластерні та надкластерні. Вони відрізнятимуться кількістю послуг, які надають. Загальні будуть надавати найменше, у кластерних проводитимуть складніші операції та гемодіаліз, а надкластерними стануть медзаклади, які прийматимуть пацієнтів із найскладнішими або рідкісними захворюваннями.

"Поліклініки повністю збиткові на сьогоднішній день, вони не утримують себе. І Національна служба здоров’я України практично їх не буде фінансувати як заклади самостійного існування. Приєднання до багатопрофільної лікарні, приміром, до третьої, дасть право і можливість їм і далі працювати, фінансуватися", - пояснює директор департаменту охорони здоров’я Полтавської міськради Сергій Котов.

Медичних працівників через приєднання скорочувати не будуть, каже директор поліклініки Володимир Глєбов.

"Третя міська клінічна поліклініка вона не підпадає під спроможний заклад, тому було ухвалено рішення щодо приєднання третьої міської клінічної поліклініки до третьої міської лікарні. Для лікарів і пацієнтів не буде змінено нічого. Якщо і будуть скорочення, то це дублюючі посади, а також технічний персонал. Не може бути, приміром, дві бухгалтерії, два головні бухгалтери, два директора", - розповідає директор 3-ї поліклініки Полтави Володимир Глєбов.

Директор міського департаменту охорони здоров’я Сергій Котов каже, що на медпрацівників та пацієнтів об’єднання не вплине.

"Лікарі будуть працювати у своїх кабінетах рідних, там де, вони і зараз працюють, медичні працівники не скорочуються, не звільняються, нікуди не переводяться, ні в яке інше місце, ні в яку іншу поліклініку, там же, де і були", - каже Сергій Котов.

Ірина Бондаренко працює в поліклініці 13 років. Каже, що боїться лишитися без роботи.

"Була комісія, де був наш головний бухгалтер, їхній головний бухгалтер, де вони представили штат, який вони хочуть, який би був. Там, на жаль, немає 80% наших працівників. Та сама жіноча консультація, яка зараз складає 25 людей, в їхніх планах – це 0, 25 (ставки - ред.) лікаря, 0,25 акушера ставки", - говорить старша акушерка жіночої консультації 3-ї поліклініки Полтави Ірина Бондаренко.

Місцеві жителі написали колективне звернення у міську раду, аби нікого не скорочували, каже Алла Хандюк.

"Починаючи від верхів до молодшої медсестри і двірника, щоб нікого не скорочували. Ми не віримо, один каже одне, інший каже – друге. А насправді чесно нам ніхто нічого не сказав. Ми тільки почули, що Рудич буде керувати і залізничною (3-ю лікарнею Полтави – ред.) і тут. А як далі буде – невідомо", - каже полтавка Алла Хандюк.

За словами Сергія Котова, приєднання поліклініки до лікарні розпочнеться після затвердження цього питання на сесії міської ради.

0 Коментарів

Коментарі не знайдені

Додати коментар