Kolo.News.Ukraine.Region

В Україні ліквідували статус "селище міського типу": що це значить

В Україні ліквідували статус "селище міського типу": що це значить
Важливо
В Україні ліквідували статус "селище міського типу": що це значить Новини України 03 серп 2023 в 16:11

В Україні ліквідували статус "селище міського типу" для населених пунктів. Верховна Рада ухвалила закон та 3 серпня його направили на підпис Президенту України.

Згідно з ним в Україні залишаються міста, селища й села. Як це вплине на людей, які живуть в селищах міського типу.

Закон оновлює класифікацію населених пунктів в Україні й встановлює порядок їх утворення, ліквідації, перейменування й зміни статусу. Він набере чинності через три місяці після оприлюднення.

Містами називатимуть населені пункти з компактною забудовою і чисельністю населення понад 10 тисяч жителів. Селища повинні мати переважно садибну забудову і понад 5 тисяч жителів. Інші населені пункти (менш як 5 тисяч населення) будуть селами. При цьому й селища, й села вважатимуться сільськими населеними пунктами.

Також закон запроваджує нове поняття – "поселення". Такий статус отримуватимуть компактне місце проживання людей за межами населеного пункту, яке не має сталого складу населення.

У селищ міського типу буде два варіанти розвитку подій. Про це радниця голови Асоціації міст України Оксана Продан розповіла Суспільному. Вони або автоматично перейдуть у категорію "селища", або ініціюють переведення себе до статусу міста.

"Селищні ради можуть звернутися з ініціативою і перевести себе в категорію міста. Там є окрема процедура. Але знову ж таки. Селище може стати містом. якщо має понад 10 тисяч населення і відповідні інфраструктурні речі. Якщо ж звернень від громади не буде, то вона автоматично стане селищем".

Що зміниться для смт, якщо воно стане селищем Якщо населений пункт змінить статус на селище, то він зможе отримувати додаткову субвенцію з державного бюджету.

"Залежно від того, чи це місто, чи селище, є механізми нарахування субвенцій для мешканців. Селища отримають іншу формулу, за якою в результаті нарахувань вони отримають більшу дотацію. Звичайно, для тих, хто не є містом по факту, набагато вигідніше буде залишитися селищем. Але ті, хто виросли з рівня селищ і хочуть бути містом, можуть собі дозволити переоформити статус", – розповіла Оксана Продан.

З її слів, жителям не треба буде щось змінювати в документах.

"Я не думаю, що треба буде ходити й щось спеціально оформлювати. Ми пройшли етап перейменування вулиць і населених пунктів. Громадяни для цього нічого не робили. Це завдання органу місцевого самоврядування – забезпечити обіг документів всередині самої громади для того, щоб люди, адреси не втрачалися. Мешканцям для цього нічого не треба буде робити".

Станом на липень 2023 року в Україні, включаючи всі окуповані Росією території, нараховується 459 міст, 881 селище міського типу, 1 164 селищ та 27 204 села.

0 Коментарів

Коментарі не знайдені

Додати коментар