Kolo.News.Ukraine.Region

На одному з цвинтарів Черкащини шукатимуть старі хрести: запрошують до толоки

На одному з цвинтарів Черкащини шукатимуть старі хрести: запрошують до толоки
На одному з цвинтарів Черкащини шукатимуть старі хрести: запрошують до толоки Новини України 10 серп 2023 в 08:35

20 серпня громадська організація “Україна інкогніта” організовує толоку на старовинному цвинтарі у селі Залізнячка.

Попередньо визначено, що на цвинтарі розташовано 35 великих хрестів, датованих 18 і першою половиною 19 століття, близько 160 хрестів кінця 19 – початку 20 ст. та намогильних плит того ж періоду. Точний підрахунок зараз провести неможливо, адже частина хрестів і плит знаходяться під землею та у густих чагарях. Знайти надгробки під землею, під дерниною і в густих чагарниках – ось одна із задач толоки.

Задачі толоки: розчистити чагарі на площі приблизно у 2 га, провести пошукову роботу й відкопати кам’яні хрести та плити, які під дерниною і землею.

ГО Україна Інкогніта зібрала повний пакет документів для включення некрополя Залізнячки у Державний Реєстр пам’яток. Були проведені ботанічні дослідження, які показали унікальність ділянки розташування некрополя – це цілинний степ, який ніколи не зазнавав антропогенного впливу – це стосується верхньої старішої частини цвинтаря, там масово зростають степові трави, які не дають поширюватись деревам. А нижня частина – поховання кінця 19 ст., як зазнавала оранки, заростає чагарями.

Толока відбудеться 20 серпня у Залізнячнці, Звенигородський район, Черкаська область, о 10:00. 

“Приєднуйтесь, хто має бажання і можливість. Із Києва ми зможемо організувати бус, але у випадку, якщо буде більше 10 бажаючих, оплата пропорційно до його оренди. Вартість оренди близько 8 тис.грн. Якщо буде 16 осіб – вартість проїзду в обидва боки становитиме 500 грн. Також можете допомогти нам фінансово. Кошти потрібні на пальне для транспорту, бензопил та бензокіс, на купівлю інструменту та його оренду. Карта для благодійних внесків: ПриватБанк 5363 5420 1695 7863” – йде мова у повідомленні краєзнавців.

0 Коментарів

Коментарі не знайдені

Додати коментар