Kolo.News.Ukraine.Region

На Вінниччині проходить фестиваль дерев'яної скульптури

На Вінниччині проходить фестиваль дерев
Вибір редакції
На Вінниччині проходить фестиваль дерев'яної скульптури Війна не скрізь 24 серп 2023 в 17:20

П'ятий міжнародний фестиваль дерев’яної скульптури "Ладижинський гай-2023" проходить у Ладижині на Вінниччині. Цього року участь у дійстві беруть п'ять учасників: два майстри з Кам’янця-Подільського та по одному з Івано-Франківська, Рівненщини й Литви.

Майстерню для митців облаштували просто неба в місцевому парку. Колоди з дуба між ними розподілили шляхом жеребкування. Працювати розпочали 14 серпня, завершити мають до кінця тижня, пише Суспільне.

"Ми беремо тільки дерево, яке можна зрізати. Все це робиться легально, але в нас є красива традиція. Символічно, замість кожного зрізаного дерева, під час відкриття садимо інше", – розповідає арт-кураторка фесту Інна Березіна. – Скульптура – це єдиний вид мистецтва, де інтелектуальна праця, народження ідеї співпрацюють з дуже тяжкою фізичною працею".

Працюють учасники фестивалю пилами. Серед них – Сергій Кляпетура з Кам’янця-Подільського. Він працює над фігурою святого Флоріана. Каже, що вдень витрачає по 8 годин.

"У мене фігура "Святий Флоріан". Це присвята нашим пожежникам, які рятували нас під час усіх ракетних атак. Святий Флоріан це історична постать. За легендою він загасив велику пожежу одним кухлем води", – каже Сергій Кляпетура.

Сергій Стеблюк із Рівненщини працює над скульптурою, подібною до фрески художника Мікеланджело "Створення Адама". Свою роботу присвячує енергетикам.

"Складно поки опрацьовуєш тему. Швидше за все, пошук ідеї – це один з найтяжчих етапів. А так – це творчий процес, який приносить задоволення. Поєднуємо із сучасними подіями, бо так закарбовуємо їх у мистецтві", – розповідає Сергій Стеблюк.

Маріюс Пятраускас із Литви каже, що вірить у перемогу України. Тож скульптуру обрав відповідну.

"Я працюю і з каменем, і з металом, і з залізом. Легше всього ліпити, бо там завжди без проблем можна зробити крок назад. У скульптурі є такий момент: щось можна виправляти, але не нескінченно. У мене буде Ніка – богиня перемоги", – говорить Маріюс Пятраускас.

Статую жінки з соколом вирізає франківець Богдан Гладкий.

"В Америці є статуя свободи, а мені захотілося зробити статую волі. Не свобода, а воля. Вибрав такий образ жінки. Плюс дерево показало такий підхід. Ну і пробую реалізувати", – пояснює Богдан Гладкий.

Цьогоріч, як і попередні роки, вирізані з дерева скульптури встановлять на різних локаціях у парку Ладижина.

0 Коментарів

Коментарі не знайдені

Додати коментар