Kolo.News.Ukraine.Region

У Кропивницьку собак вчать шукати людей під завалами

У Кропивницьку собак вчать шукати людей під завалами
Вибір редакції
У Кропивницьку собак вчать шукати людей під завалами Новини України 16 трав 2023 в 19:48

Кропивницькі рятувальники навчають собак шукати людей під завалами. Щоб навчити тварину цієї роботи, треба рік.

Про це розповіла кінологиня служби з надзвичайних ситуацій області Аліна Хрустальова розповіла Суспільному.

Дерек та Джоконда службові собаки кропивницьких рятувальників. Їхня власниця Аліна Хрустальова кінологинею в службі з надзвичайних ситуацій працює 10 років. Дев’ятирічний Дерек — породи німецька вівчарка.

Аліна Хрустальова його називає джентльменом, бо він не ображає свою меншу сестру Джоконду, навіть коли вона забирає в нього їжу. Сестра Дерека — трирічна німецька вівчарка Джоконда служить у рятувальників рік. Під час навчання відпрацьовують вправи на темп, самоконтроль, координацію та спритність. Вправи з послуху потрібні, щоб налагодити тісний зв'язок між кінологом і собакою.

Команди собакам кінологиня дає німецькою. Пояснює, вони коротші, тому їх легше запам’ятати. Кінологиня працює з собаками на завалах та на півзруйнованих будівлях.

"Тренувальні снаряди, на яких ми працюємо, вони саме для того, щоб відпрацьовувати в собаки спритність, аби коли вона зіштовхнеться з такою ситуацією, де потрібно пройти по нестійкій поверхні, яка хилитається, прогинається, вона могла це зробити".

Обидві собаки від самого початку готувалися за спеціальністю пошук у природному середовищі. Через війну, вони перенавчаються на те, що найбільш актуально – це пошук у техногенному завалі. Під час навчання собака має пройти по території вказаній кінологом і позначити усі місця де під камінням, уламками є людина. Уточнює, вони шукають саме живих людей.

"В техногенному завалі собака має працювати не так швидко і далеко, як демонструвати кропітку роботу. Вона має перевіряти кожен метр аби не пропустити вихід запаху під уламками. В тому місці де виходить запах живої людини з-під уламків, вона показує носом і гавкає".

У червні Джоконда та Дерек мають пройти атестацію за спеціалізацією "Пошук під завалами", після успішного складання іспитів їх залучатимуть до роботи.

0 Коментарів

Коментарі не знайдені

Додати коментар