Kolo.News.Ukraine.Region

Три полтавські родини передали біоматеріал померлих родичів військовим шпиталям

Три полтавські родини передали біоматеріал померлих родичів військовим шпиталям
Вибір редакціїВажливо
Три полтавські родини передали біоматеріал померлих родичів військовим шпиталям Новини України 25 серп 2023 в 18:50

В одному з полтавських медзакладів розпочали забір людських тканин, які провідні шпиталі зможуть використати для біотрансплантацій пораненим воїнам.

Про це повідомили у Полтавському обласному центрі громадського здоров’я. Збором біоматеріалів займатиметься Полтавське обласне патологоанатомічне бюро.

За допомогою цих тканин можна виконувати новітні біотрансплантації.

"Для пацієнта донорський орган пожиттєво залишається чужорідним, тому звичайна трансплантація не може повністю відновити організм. Натомість тканини, які взяли у людини посмертно, проходять обробку. них видаляють все, що може спровокувати відторгнення. Залишаються кальцій, колаген, строма – основа, яку організм не сприймає як чужорідну. Клітини такої тканини проростають, «приживаються» і це дозволяє людині повністю вилікуватися при розривах сухожиль чи пересадці суглобів", - розповів транспланткоординатор, лікар-хірург, директор Полтавського обласного патологоанатомічного бюро Вадим Українець.

За допомогою такого матеріалу також нарощують кісткову тканину в стоматології. Також накладають сітку при пластиці гриж, відновлюють зір у людей із рубцюванням рогівки ока. Поряд з цим судинна хірургія відмовляється від штучних протезів на користь матеріалів, виготовлених із судин померлих людей.

Нещодавно збором таких тканин почало займатися полтавське бюро. За минулий тиждень родини трьох померлих дали згоду на взяття біоматеріалу. Їх передадуть у міста, де розташовані провідні військові шпиталі.

За домовленістю частина біоматеріалу може повернутися у лікувальні заклади Полтавщини.

У найближчих планах бюро – забір хрящів і фасцій сухожиль, згодом – твердої оболонки мозку і тканин очного яблука.

Нагадаємо, що у травні в Полтаві провели першу трансплантацію серця. Реципієнтом став 49-ти річний чоловік із Київщини, що мав невтішний діагноз - дилятаційна кардіоміопатія. Наразі все добре, його нове серце вже працює. В операційній працювали Інститут серця МОЗ України та колеги із Полтавської обласної лікарні імені Скліфосовського.

У ніч на 5 травня 2023 року було проведено першу трансплантацію серця в Одеській міській клінічній лікарні №1


0 Коментарів

Коментарі не знайдені

Додати коментар