Kolo.News.Ukraine.Region

У Кропивницькому реконструюють та облаштують в одному стилі Алеї, де поховані захисники України

У Кропивницькому реконструюють та облаштують в одному стилі Алеї, де поховані захисники України
У Кропивницькому реконструюють та облаштують в одному стилі Алеї, де поховані захисники України Новини України 08 черв 2023 в 17:14

У Кропивницькому реконструюють та облаштують в одному стилі Алеї почесних воїнських поховань на Рівнянському і Далекосхідному кладовищах. Це інформація від заступника міського голови Олександра Вергуна.

З його слів, всі пропозиції з облаштування території і пам’ятників узгодили з родичами загиблих воїнів, пише Суспільне.

Робота над проєктом реконструкції секторів для почесних поховань військовослужбовців розпочалася торік. Розробником-підрядником стало товариство "Енергоплюс-Люкс".

"Обидві Алеї облаштують в одному стилі. Меморіальний комплекс на Далекосхідному кладовищі, де нині хоронять військових, буде ідентичний до комплексу на Рівнянському кладовищі — матиме вхідну групу з іменами всіх похованих воїнів, з алеями, доріжками між могилами, з огорожею. Із протилежного боку передбачається облаштування майданчика для паркування, по периметру комплексу висадять смарагдові туї, встановлять лавочки та урни", — сказав Олександр Вергун.

Вартість проєкту облаштування Далекосхідного кладовища становить 25 мільйонів гривень, Рівнянського — 3,1 мільйона. Гроші виділять з міського бюджету.

"За результатами зустрічі з рідними загиблих військових, до проєкту облаштування секторів додадуть ще сміттєві контейнери та ємності для води, яку можна використовувати для поливу квітів на могилах. Найдискусійнішим питанням стало обговорення могильних пам’ятників. Оскільки на Рівнянському кладовищі уже встановлені пам’ятники воїнам, які загинули з початку АТО, вирішили, що решту пам’ятників встановлюватимемо такої ж форми, щоб вони всі були в одному стилі. Крім пам’ятника, у комплект облаштування місця поховання входитимуть також гранітні ваза для квітів та лампадка і прапор України".

Зі слів Олександра Вергуна, від початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, у Кропивницькому на Алеї Слави на Рівнянському кладовищі до могил полеглих із 2014 року захисників, додалося ще 32 поховання. На Далекосхідному кладовищі на сьогоднішній день похоронені понад 210 захисників України.

Договір з підрядником на виконання робіт на другій частині Рівнянського кладовища уклали. Облаштування Алей почесних воїнських поховань на Далекосхідному цвинтарі розпочнеться після завершення тендерних процедур: орієнтовно це триватиме два-три тижні.

0 Коментарів

Коментарі не знайдені

Додати коментар