Kolo.News.Ukraine.Region

На Кіровоградщині створять додаткові піротехнічні підрозділи для розмінування України

На Кіровоградщині створять додаткові піротехнічні підрозділи для розмінування України
На Кіровоградщині створять додаткові піротехнічні підрозділи для розмінування України Новини України 23 трав 2023 в 18:43

У Кіровоградській області формують додаткові піротехнічні підрозділи для розмінування України. Туди планують набрати 47 людей.

Про це під час брифінгу розповів начальник Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій в Кіровоградській області Віталій Миронюк.

До 2014 року піротехніки Кіровоградщини знешкоджували снаряди, які залишилися з попередніх воєн. Цим займалися три піротехнічні розрахунки – 18 людей. Нині працює шість відділень. Це 32 людей.

"На порядок збільшився обсяг робіт, які необхідно виконувати. Обстріли були й на території Кіровоградщини. Доводилось знешкоджувати уже сучасні боєприпаси, в тому числі й ті ракети, які були збиті над нашою областю", – говорить Віталій Миронюк.

За 2021 рік піротехніки на Кіровоградщині розмінували 661 боєприпас. У 2022 році – 1408 одиниць. За 5 місяців 2023 року – 588 боєприпасів. Це все разом зі снарядами попередніх воєн. Також рятувальники Кіровоградської області допомагають з розмінуванням Чернігівської, Донецької, Харківської, Миколаївської й Херсонської областей.

За словами Віталія Миронюка, третина території України замінована. Це близько 174 тисячі квадратних кілометрів.

"Є підступні методи замінування. Заміновують ліжка, двері, дитячі іграшки, мобільні телефони та інші предмети, на які людина може автоматично відреагувати й відповідно втратити життя. Також ворог використовує нові схеми мінування, які невідомі нашим піротехнікам. Піротехніки вже на практиці тренуються й вивчають сучасні методи розмінування. Також різні підрозділи обмінюються досвідом".

На сьогодні в Україні працює п'ять автомобілів-установок, які здійснюють розмінування. Вони підпорядковані загонам централізованого підпорядкування ДСНС. І два автомобілі мають ще прийти до кінця цього року. Де вони працюють – це закрита інформація.

За словами Віталія Миронюка, рятувальники Кіровоградщини отримали 30 пожежно-рятувальних автомобілів від європейських партнерів. З них два переобладнали під піротехнічні.

"Ці автомобілі ми визначили у зв’язку з тим, що вони повнопривідні й мають дизельні двигуни. Один автомобіль працює в Херсонській області. Інший – в Кіровоградській. Буквально два тижні тому він приступив до своїх обов’язків".

Охочим працювати в піротехнічних підрозділах можна звертатися до відділу кадрів державної надзвичайної служби Кіровоградщини, говорить Віталій Миронюк.

"На сайті є всі наші координати. Відділ кадрів із задоволенням прийме ваші матеріали. Для цього потрібно мати копію паспорта й ідентифікаційного коду. Людина обов'язково має бути на обліку у військкоматі. Потім ми здійснюємо певний кваліфікаційний відбір з проходженням медичного огляду, з'ясуванням фізичної підготовки та інших параметрів, які необхідні для піротехніків".

Піротехніки – офіцери й рядові – навчаються в центрах на Львівщині й Харківщині.

0 Коментарів

Коментарі не знайдені

Додати коментар