Kolo.News.Ukraine.Region

Рекомендації від МОЗ на випадок, якщо радіаційна аварія застала вас на вулиці

Фото - ілюстративне
Важливо
Фото - ілюстративне Новини України 05 лип 2023 в 12:00

Що робити, якщо радіаційна аварія застала вас на вулиці? З відповіддю на це питання прийшли фахівці з Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України.

Якщо вже так трапилося, що ви знаходитеся на вулиці під час радіаційної аварії треба:

Терміново захистити органи дихання. Для цього підійде будь-яка підручна тканина, складена у кілька шарів, або захисна маска. Це допоможе частково зменшити потрапляння радіоактивного пилу в організм, пояснюють у Міністерстві охорони здоров’я;

Необхідно якомога швидше зайти у приміщення. Ідеальний варіант – великі будівлі з товстими стінами та мінімальною кількістю вікон;

Перед входом у приміщення, за можливості, обережно зніміть верхній шар одягу – це допоможе усунути значну частину радіоактивного забруднення;

Переконайтеся, що у приміщенні щільно зачинені вікна та двері, закриті вентиляційні отвори; Обовʼязково прийміть душ або обітріть тіло вологими серветками.

Радіаційне забруднення також осідає на волоссі, тому за можливості необхідно помити голову;

Якщо в момент аварії на вулиці перебували домашні улюбленці, їх також необхідно помити, або, як мінімум, обробити вологими серветками.

Перший радіаційний пил почне осідати протягом години після ймовірної аварії, тому краще не покидати приміщення до офіційного оголошення від влади. Це стосується, зокрема, спроб евакуації на авто. Зауважте, що перші години після аварії – найбільш небезпечні, оскільки у повітрі осідатиме радіаційний пил.

Також у жодному разі не вживайте калію йодид «про всяк випадок» - це може нашкодити вашому здоров’ю. Приймати калію йодид треба після відповідної рекомендації влади.

0 Коментарів

Коментарі не знайдені

Додати коментар