Kolo.News.Ukraine.Region

Наслідки підриву Каховської ГЕС: показали на відео дно Чорного моря на Одещині

Наслідки підриву Каховської ГЕС: показали на відео дно Чорного моря на Одещині
Важливо
Наслідки підриву Каховської ГЕС: показали на відео дно Чорного моря на Одещині Новини України 18 лип 2023 в 14:40

Одеський еколог Владислав Балінський оприлюднив підводну відеозйомку узбережжя Чорного моря на Одещині після диверсії росіян на Каховській ГЕС.

На відео видно чимало органічного і неорганічного сміття, яке нанесло з Дніпра. Зйомка відбулась 15 липня на “Собачому” пляжі в Одесі.

"Як бачимо, на даній ділянці узбережжя дуже сильно постраждали колонії мідій, які перебувають у басейні, обмеженому хвилеломом і пірсами з двох боків. У басейні пляжу "Собачий" загинуло близько 50% усіх мідій. Процес настільки масштабний, що місцями оголилися скелі вапняку, виявляється, вони жовтого кольору і мають красиву перфоровану фактуру. Думаю, ситуація з мідіями схожа на всіх одеських пляжах із хвилерізами", - каже еколог.

Він зазначає, стан колоній мідій у прибережній зоні, не обмеженій хвилерізом і пірсами, потребує вивчення як і тих, які на більшій відстані від берега.

"З того, що вдалося побачити мені, це колонії на відстані 100 метрів за хвилерізом з морського боку. Загиблих мідій у них значно менше (до 20%), але навіть це, в межах морської акваторії, що зазнала опріснення, це сотні й сотні тонн", - пояснив Владислав Балінський.

До того ж зауважив, що колонії покриті слизом як плівкою. Кількісний та якісний стан мідійних колоній повинен лягти в розрахунок шкоди у провадженні по екоциду. Але, ці дослідження є дуже важкою, довгостроковою й дороговартістною роботою.


Також звернув увагу на кишені із покладом органіки та сміття на дні. З огляду на їхню площу і щільність це теж дуже серйозна проблема.

"Одразу скажу, що на пляжі "Собачий", наприклад, пісок під суцільним килимом рослинних залишків має чорний колір, що свідчить про локальний заморний процес. Дійсно, всі донні живі організми, що мешкали в товщі піску цієї ділянки дна (молюски, спірохети, дрібні ракоподібні) загинули внаслідок замору. Думаю, така ситуація характерна тією чи іншою мірою для всієї засміченої внаслідок диверсії площі дна", - зазначив еколог.

Катастрофічно мала кількість бичка, за словами Балінського, також може свідчити про наслідки масштабного замору. Однак, є надія, що під час опріснення, риба мігрувала трохи далі від берега і зараз буде поступово повертатися.

Здатність моря до самоочищення в акваторії Одеської затоки та особливо її прибережної частини, за його словами, значно і значно підірвана. Поклади рослинних решток є міцним забруднювачем як постійне джерело органічної суспензії та становлять загрозу с точки зору локальних заморних процесів.

0 Коментарів

Коментарі не знайдені

Додати коментар