Kolo.News.Ukraine.Region

Море відновлюється: до Одеської затоки повернулися мармурові крабі та морські коники

Очищується і вода, і дно моря
ТОП ТемаВажливо
Очищується і вода, і дно моря Новини України 13 серп 2023 в 08:01

Після терористичного акту російських окупантів із підривом дамби Каховської ГЕС стан води у акваторії Одеської затоки стабілізувався. Дані вимірювань взятих проб демонструють, що значно покращився стан морської води, її солоність, інші показники сезонних значень. Також до затоки повернулися червонокнижні морські коники та мармурові краби. Про це повідомили у Департаменті екології та охорони здоров’я Одеської обласної військової адміністрації.

За інформацією, така інтенсивність природних процесів самоочищення, що проходять у морській екологічний системі, не має аналогів у відомих локальних технологіях покращення якості водного середовища. Прискорюють природні процеси біологічного та гідролого-гідрохімічного очищення також сприятливі гідрологічні та кліматичні умови.

Одразу після вибуху на Каховській ГЕС узбережжя затопили залишки очерету. Зараз, за інформацією вчених Інституту морської біології, їх кількість суттєво скоротилася і сьогодні є мінімальною. На дні моря все лишаються окремі рослинні залишки, гілки тощо, але загалом ситуація значно краща.

Також, у Одеській області залишається контрольованою епідеміологічна ситуація із інфекційної захворюваності. До прикладу, кількість хворих на кишкові інфекції є нижчою за сезонні показники.

Раніше одеський еколог Владислав Балінський оприлюднив відео того, як виглядає дно Чорного моря після диверсії російських окупантів на Каховській ГЕС.

Він провів зйомку 15 липня на «Собачому» пляжі у Одесі. На відео було видно велику кількість органічного та неорганічного сміття, яке принесло із Дніпра.


0 Коментарів

Коментарі не знайдені

Додати коментар